O Πεδουλάκης έβαλε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά | Πρωτη news sport

Το να βλέπει κάποιος έναν παίκτη που
αποτελεί πραγματικό «δολοφόνο» έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων και ο οποίος έχει το «εύκολο καλάθι» στο τσεπάκι του όπως είναι ο Τζίμερ Φριντέτ ή έναν παίκτη που ήταν επί μονίμου βάσεως βασικό «εργαλείο» στο ΝΒΑ επί 10 συναπτά έτη όπως είναι ο Ουέσλι Τζόνσον, σίγουρα δημιουργεί πολλές και υψηλές προσδοκίες.

Αναμφισβήτητα ήταν και εκείνοι που έστρεψαν πάνω τους, τους περισσότερους προβολείς της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της πρώτης προπόνησης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ενόψει της νέας χρονιάς. Εντάξει, μιλάμε για παίκτες από το πάνω ράφι, παίκτες του ενός plus εκατομμυρίου, παίκτες που αποκτήθηκαν για να κάνουν -επειδή μπορούν- την διαφορά. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Αργύρης Πεδουλάκης προχώρησε σε κινήσεις ώστε να διορθωθούν τα περσινά, κακώς -όπως αποδείχθηκε στην πορεία- κείμενα όσον αφορά τη στελέχωση του ρόστερ.
Παίκτες με έφεση στο σουτ, στην ταχύτητα και παίκτες οι οποίοι να μπορούν να «ξεκλειδώσουν» άμυνες στο «πέντε εναντίον πέντε» που είχε πολλά... θέματα ο Παναθηναϊκός πέρυσι. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρικ Πιτίνο τα διόρθωσε σε τεράστιο βαθμό αν αναλογιστεί κάποιος ότι είχε τα ίδια υλικά (σ.σ. εξαίρεση ο Κιλπάτρικ που ήρθε αργότερα) αλλά για το «βήμα παραπάνω» έπρεπε να προστεθούν και οι παίκτες που έλειπαν. Κάτι που έγινε.
Από εκεί και πέρα, η σκυτάλη θα περάσει στο προπονητικό team της ομάδας (σ.σ. αλλαγμένο κατά τα 2/4 σε σχέση με πέρυσι) που θα κληθεί να «δέσει» αυτούς τους παίκτες και να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο -κυρίως- στην EuroLeague. Και εδώ θα σταθώ σε μερικές από τις ατάκες του Αργύρη Πεδουλάκη στο περιθώριο της «πρώτης» του Παναθηναϊκού, ο οποίος έδειξε ότι ξέρει πολύ καλά που βρίσκεται, τι παίκτες έχει στα χέρια του, πώς σκοπεύει να τους εκμεταλλευτεί και το κυριότερο; Που να βάλει -σε πρώτη φάση- τον πήχη των προσδοκιών. Άλλωστε ο έμπειρος τεχνικός δεν είναι κανένας... χθεσινός. Το αντίθετο.
Τι είπε λοιπόν ο Πεδουλάκης; α) Ότι ο Παναθηναϊκός ήταν προτελευταίος στα τρίποντα κατά τη διάρκεια της περσινής EuroLeague και ότι έπρεπε να ενισχυθεί στο σουτ. β) Ότι ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να έχει ταχύτητα όντας από τις καλύτερες ομάδες στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα και στο παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο. γ) Ότι θέλει να βελτιώσει το παιχνίδι στο «πέντε εναντίον πέντε» και πιο συγκεκριμένα στο δεύτερο κομμάτι της επίθεσης αν δεν υπάρχει το «εύκολο καλάθι» στο transition, εκεί όπου «πόνεσε» ο Παναθηναϊκός πέρυσι και δη στα ματς των playoffs με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. δ) Ότι στόχος είναι τα playoffs και ε) ότι θέλει να έχει την ομάδα έτοιμη τον Μάρτιο ώστε να μπορεί να φανεί ανταγωνιστική στην οκτάδα.
Τελεία και παύλα. Μέσα σε πέντε παραμέτρους, ο Πεδουλάκης «σκιαγράφησε» όλα τα «πρέπει» που θα ακολουθούν τον Παναθηναϊκό καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Σίγουρα κανείς δεν εγγυάται την επιτυχία και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «πράσινοι» και ο Πεδουλάκης θα ξεκινήσουν την προετοιμασία από τις σωστές βάσεις, χωρίς «μεγάλα λόγια» και πολλές υποσχέσεις. Και ας φαίνεται πως έχει ο Παναθηναϊκός ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην μετα-Ομπράντοβιτς εποχή. Ακόμη και αν σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και παίκτες-στοιχήματα όπως είναι οι Μπέντιλ και Μπράουν, οι οποίοι δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ άλλοτε στο υψηλότερο επίπεδο. Για τα πάντα ωστόσο υπάρχει η... πρώτη φορά, ειδικά αν πλαισιώνονται από τόσο καλούς, έμπειρους και πρώτης γραμμής παίκτες.
Εστιάζοντας λίγο περισσότερο στα πέντε πραγματάκια που υπογράμμισε ο «Αρτζι» στην «πρώτη» της ομάδας: Μπορεί να έχει τη φήμη του προπονητή που αρέσκεται στην άμυνα και στο αργό μπάσκετ, αλλά από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι και αυτός έχει ως πρώτο μέλημα το εύκολο καλάθι στο ανοικτό γήπεδο. Αυτό θα «κυνηγήσει» πρώτο απ' όλα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των παικτών και δη του Καλάθη ο οποίος αποτελεί τον καλύτερο point guard της Ευρώπης στο transition. Από εκεί και πέρα θέλει να δουλέψει σε όλες τις αδυναμίες στο «σετ παιχνίδι» ώστε να παρουσιάσει νέα πράγματα που θα έχουν -και πάλι- κοινό παρονομαστή την ταχύτητα. Την γρήγορη πάσα, την γρήγορη σκέψη, την γρήγορη εκτέλεση. Και οι παίκτες που αποκτήθηκαν, γι'αυτόν τον... λόγο αποκτήθηκαν.
Όσο για τους στόχους; Το είπε ξεκαθάρα: Στόχος η πρόκριση στα playoffs. Μέχρι τότε θα κρατήσουμε όλοι αυτό! Βέβαια οι παίκτες ας λένε ότι θέλουν. Απλά τόσο ο Τζίμερ Φριντέτ όσο και ο Ουέσλι Τζόνσον οι οποίοι είναι νέοι στην ομάδα και απλά κρίνουν βλέποντας τους καλούς παίκτες που θα έχουν δίπλα τους χωρίς να γνωρίζουν τη δυναμική των υπολοίπων ομάδων, δεν είναι γνώστες της αληθινής πραγματικότητας. Άλλωστε όλοι θέλουν το Final 4, δεν είπε κανείς το αντίθετο. Και ο Πεδουλάκης. Όμως κάθε πράγμα στον καιρό του. Άλλωστε δεν ξεκίνησε καλά-καλά η προετοιμασία ακόμα...
ΥΓ: Περαστικά στον μεγάλο άτυχο Γιάννη Αθηναίου ο οποίος έκανε την επέμβαση την Παρασκευή (23/8) και γρήγορη επάνοδο στα παρκέ!
 
Top