Κόρινθος" Επιστημονική ημερίδα Σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων"- φώτο | Πρωτη news sport

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου
στο Δημοτικό Θέατρο του Πανεπιστημίου Κορίνθου η ετήσια επιστημονική εκδήλωση με συμμετοχή του κοινού και θέμα : σύγχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων - επίκαιρα παιδιατρικά και παιδοκαρδιολογικά θέματα.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Καρδιολόγος - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ωνασείου κος Ιωάννης Χουρσαλάς. Απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Σωτήριος Δαμασκηνός.

Το πρώτο θέμα της ημερίδας με ομιλήτρια την κα Γενοβέφα Κολοβού, Καρδιολόγο , Διευθύντρια Καρδιολογικού τομέα Ωνασείου, είχε τίτλο «Έτοιμοι συνδυασμοί φαρμάκων στην πρόληψη και θεραπεία της αθηροσκλήρωσης». Αναδείχθηκε έκδηλα η αποτελεσματικότητα της θεραπείας που προκύπτει από το συνδυασμό των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών και η καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, καθώς λαμβάνουν ποσοτικά λιγότερα φάρμακα.
  

Ο δεύτερος ομιλητής κος Θεμιστοκλής Μαούνης, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης Ωνασείου, είχε ως θέμα τις ταχυαρρυθμίες, όπου με κατανοητό τρόπο έδωσε στο κοινό να καταλάβει πότε οι ψυχολογικοί παράγοντες παίζουν πρωταρχικό ρόλο και πότε μια ταχυκαρδία μπορεί να είναι δυνητικά, δραματικά επικίνδυνη και θέλει άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.

Στη συνέχεια ο κος Ιακώβου Ιωάννης, Καρδιολόγος, Διευθυντής Α’ τμήματος Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας Ωνασείου, ανέπτυξε το θέμα «Εξελίξεις στην επεμβατική καρδιολογία», όπου υπέδειξε τον τρόπο διόρθωσης ολικών χρόνιων αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων, αγγειοπλαστικές στελέχους και διορθώσεις βλαβών διχασμού με stent, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς και τη διαδερμική (χωρίς χειρουργείο) αντικατάσταση βαλβίδων, η οποία δημιουργεί σημαντικές προοπτικές στη βελτίωση της ποιότητας και του προσδόκιμου ζωής ανεγχείρητων ασθενών.

Μετά τα θέματα καρδιολογίας ενηλίκων τοποθετήθηκε η ομιλία που αφορούσε τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με θέμα «πότε και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η εξέταση της καρδιάς στα παιδιά και τους εφήβους», το οποίο ανέπτυξε ο Παιδίατρος- Παιδοκαρδιολόγος κος Χουρσαλάς Αθανάσιος.
 Δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσει ο κόσμος τα θέματα των καρδιακών φυσημάτων, του προαθλητικού ελέγχου, έμαθε πως αν υπάρχει λόγος, αλλά και προληπτικά η πρώτη εξέταση μπορεί να γίνει από τη γέννηση ή τη βρεφική ηλικία και να νιώσει πως υπάρχει πλήρως στην Κορινθία η δυνατότητα διεκπεραίωσης οποιουδήποτε καρδιακού ζητήματος που αφορά τα παιδιά, αλλά ακόμα και πιο πολύπλοκων προβλημάτων που επιβάλουν συνεργασία με νοσοκομειακή δομή, όπως η Παιδοκαρδιολογική Κλινική και το Αιμοδυναμικό Τμήμα του Ωνασείου.

Ακολούθησε η πρόσκληση των Προέδρων κου Χουρσαλά Ιωάννη και κας Δέσποινας Περρέα, Καθηγήτριας Πειραματικής Παθοβιοχημείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη συζήτηση με τους ειδικούς και το κοινό.

Σχολίασαν οι: κ. Νίκος Ευστρατιάδης, Παθολόγος- Γαστρεντερολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αννόβερο και η κ. Μαρία Κουτελού, Πυρηνική Ιατρός, Διευθύντρια Μονάδας Πυρηνικής Ιατρικής Ωνασείου.

Προχωρώντας στο καθαρά παιδιατρικό τμήμα της ημερίδας η παιδίατρος κα Κάλλιου Βικτωρία με πολύ γλαφυρό και εύληπτο τρόπο ξεδιάλυνε μύθους και αλήθειες της παιδιατρικής που αρκετές φορές προκαλούν σύγχυση και έκδηλες απορίες, ενώ ο κος Παπανδρέου Ιωάννης, παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στους εφήβους οι οποίοι αποτελούν με τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικίας μια ξεχωριστή ομάδα που απαιτεί και ιδιαίτερο χειρισμό και εξειδικευμένες γνώσεις από τους επιστήμονες υγείας, καθώς τα θέματα των εφήβων συχνά διαφέρουν από αυτά των παιδιών ή των ενηλίκων.

Η παιδίατρος κα Ζωή Σάκκου μίλησε για τις ωτίτιδες, ένα συχνό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και τους τρόπους προστασίας, αλλά και θεραπείας όταν χρειάζεται και το παιδιατρικό τμήμα της ημερίδας ολοκληρώθηκε με τους παιδιάτρους κα Κλεονίκη Μιχαηλίδου και κο Γεώργιο Ζαντόπουλο που έλυσαν απορίες σχετικά με θέματα διατροφής, χρήσης αντιβιοτικών, ασφάλειας στις μετακινήσεις των παιδιών και αναπτυξιακής παιδιατρικής.

Οι πρόεδροι της ημερίδας κ. Χουρσαλάς Ιωάννης και Αθανάσιος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο της εκδήλωσης και την ιδανική ικανότητα των εκλεκτών ομιλητών να συνοψίσουν και να φιλτράρουν έντεχνα τη γνώση, αποδίδοντάς την πρακτικά και κατανοητά στο κοινό, το οποίο απέδειξε ότι διαθέτει κριτήριο και πνευματικότητα και ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για σημαντικά επιστημονικά θέματα, αποκλειστικά από τους ειδικούς σε αυτά.











 Πηγή-korinthostv.gr

 
 
Top