Αντιστασιακές ιστορίες του 1940 στην Κορινθία | Πρωτη news sport


Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, βομβαρδίστηκε ο Ισθμός από τα ιταλικά αεροπλάνα.

Χωρίς επιτυχία όμως,αφού η μικρή αντιαεροπορική κάλυψη μπόρεσε με επιτυχία να αποτρέψει την καταστροφή των γεφυρών του Ισθμού, αλλά και της Διώρυγας....

                                                                                   Περισσότερα εδώ


Οι αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισθμού συνεχίστηκαν σε όλη την διάρκεια του πολέμου, αλλά
οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να πετύχουν τους στόχους τους.Μάλιστα τα περισσότερα αεροπλάνα φοβούμενα την κατάρριψη, άδειαζαν τις βόμβες τους στην ευρύτερη περιοχή,ακόμα και στην περιοχή που είναι σήμερα ο σταθμός του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους Κορίνθιους και να προκληθούν μεγάλες ζημιές στα σπίτια από τα ωστικά κύματα των βομβών.

Το ζωτικό σημείο της Κορίνθου ήταν ο Σιδηροδρομικός σταθμός. Οι σημερινοί οδοί Πειρήνης,Αριστοτέλους(τότε την έλεγαν σιδηροδρομική οδό),Δαμασκηνού,Αθηνών,που οδηγούσαν σε αυτόν γέμισαν από οπλισμένους στρατιώτες και επίστρατους που έφευγαν για τις στρατιωτικές τους μονάδες.
Οι θρήνοι του αποχωρισμού με τα πολεμικά τραγούδια που αντηχούσαν σε κάθε γωνιά, από κάθε ανοιχτό παράθυρο, από κάθε ταβέρνα, είχαν ενορχηστρώσει την όπερα ενός λαού που ξεκινούσε εάν άνισο αγώνα κόντρα στο πανίσχυρο εχθρό, έχοντας όμως μια αισιόδοξη ορμή.
Η Ελλάδα εκείνη την καταγάλανη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, έδειχνε ξεκάθαρα πως δεν δειλιάζει.
Είχε την πεποίθησή της μονάχα στην νίκη.

Το κτίριο Ζαμπάνη όπου στεγάστηκε η Κομαντατούρ της Κορίνθου κατά την Γερμανική κατοχή.

Στην περιοχή δέσποζε το διατηρητέο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, ιδιοκτησίας του οικονομικού παράγοντα της εποχής, Δημητρίου Ζαμπάνη-Γονατά, που στην συνέχει επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και έγινε κατοικία του Διοικητή των Γερμανικών δυνάμεων της Πελοποννήσου Φρανς Κρεχ, ο οποίος σκοτώθηκε απο τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στους Μολάους.

Η εκτέλεση του υποστράτηγου Κρεχ πραγματοποιήθηκε στις 27/4/1944 από τμήμα του ΕΛΑΣ και οδήγησε σε σκληρά αντίποινα από τις κατοχικές δυνάμεις.



Διμοιρία του 8ού (Λακωνίας) Συντάγματος του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό(Π.Ζ) του Ελληνικού Στρατού Μανώλη Σταθάκη επιτέθηκε κατά του διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών και υποστράτηγου(Generalmajor) της ναζιστικής Γερμανίας Φράντς Κρεχ (Franz Krech) και της συνοδείας του στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας στις 27/4/1944 με αποτέλεσμα το θάνατο αυτού και τεσσάρων μελών της συνοδείας του. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει η Απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε από Βρετανούς και Έλληνες αντιστασιακούς στην Κρήτη. Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών και οι Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών με τη συνεργασία και του ΕΑΜ διέρρευσαν για λόγους προπαγάνδας (Operation Hemlock) αλλά και υπεράσπισης της πολιτικής του αντάρτικου έναντι των πολύ σκληρών αντιποίνων, ότι ο υποστράτηγος Κρεχ εκτελέστηκε από την Γκεστάπο ως αντιφρονούντας και δόθηκε στην δημοσιότητα πλαστογραφημένο γράμμα του όπου καλούσε τους Γερμανούς στρατιώτες σε λιποταξία ενώ αναφέρθηκε ότι ο Κρεχ μαζί με τον υποστράτηγο Κράιπε θα συμμετείχαν στο κίνημα των αντιφρονούντων "Ελεύθερων Γερμανών"

Κτίριο Ζαμπάνη-φεγγιτης chartwell




Οι Γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκτέλεση των 200 της Καισαριανής ενώ σύμφωνα με την απολογία του Χέλμουτ Φέλμυ στη δίκη της Νυρεμβέργης ο συνταγματάρχης Παπαδόγκωνας λόγω προσωπικής συμπάθειας στον υποστράτηγο Κρεχ, διέταξε χωρίς ανωτέρα εντολή είτε από την Γερμανική διοίκηση είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, την θανάτωση 100 αντιστασιακών ή ύποπτων για αντιστασιακή δράση ενώ παρόμοια ήταν και τα συναισθήματα από ένα κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα οι Γερμανοί σκότωσαν άλλους 25 στην Αθήνα. Συνολικά το λιγότερο 325 άτομα εκτελέστηκαν, ενώ υπήρξαν και άλλοι νεκροί στο δρόμο της επιστροφής της 117 Μεραρχίας από τους Μολάους στη Σπάρτη. Ο Χέλμουτ Φέλμυ δικαιολόγησε τον αριθμό των εκτελεσμένων λόγω της ιδιότητας του Κρεχ ως διοικητή Μεραρχίας. Η περιοχή της Πελοποννήσου κηρύχτηκε τον Μάιο ως «ζώνη επιχειρήσεων» δηλαδή ανοιχτό πολεμικό μέτωπο.

Μετά την εκτέλεση ο υποστράτηγος Κρεχ προήχθη τιμητικά σε αντιστράτηγο(Generalleutnant) από τον Χίτλερ ενώ θάφτηκε στην Αθήνα. Τις διαταγές για αντίποινα τις έδωσε ο άμεσα υπηρεσιακά ανώτερος πολεμικός διοικητής της Πελοποννήσου υποστράτηγος Καρλ φον Λε Σουίρ.

Γερμανοί στρατιώτες επιβιβασμένοι σε πλοίο που ετοιμάζεται να διασχίσει τον Κορινθιακό Κόλπο δηλώνουν με τη σημαία τους την παρουσία τους στη Luftwaffe (23 Μαίου 1943).

Ας συνεχίσουμε την ιστορία του Κτιρίου Ζαμπάνη.


Στο κτίριο έχει εφαρμοστεί η αμερικανική τεχνογνωσία εύκαμπτων αντισεισμικών κτηρίων, η ονομαζόμενη “timber frame”, όπως προβλέπεται από τον αντισεισμικό κανονισμό της Καλιφόρνιας του 1907 περί εύκαμπτων κατασκευών.
Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1929 από τον Αμερικανό Αρχιτέκτονα Τ. Bronderick και ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα πρώτα κτήρια που οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1928, καθώς τον Ιούλιο του 1929 ασφαλίστηκε στην αγγλική εταιρεία Royal Exchange Assurance για το τεράστιο για την εποχή ποσό των 300.000 δραχμών.


                                                         Θύρα



Το κτήριο επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον ιδιοκτήτη του Δημήτριο Ζαμπάνη – Γονατά, όταν ήλθε στην Κόρινθο.
Την περίοδο της κατοχής, το κτήριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε σαν κατάλυμα υψηλόβαθμων αξιωματικών της Βερμαχτ, ανάμεσα τους και ο Στρατηγός Franz Krech, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ΕΛΑΣ στους Μολάους, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.Το 1994 το κτήριο κηρύχθηκε διατηρητέο και αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κορίνθου και ένα μοναδικό κτήριο σε όλη την Ελλάδα.

Ανακατασκευή της γέφυρας του Ισθμού απο τους Γερμανούς

Αεροφωτογραφίες του γερμανικού επιτελείου (πιθανόν πριν την επίθεση)

ΠΗΓΗ
 
Top