«Γαϊτανάκι» κοροϊδίας σε βάρος των συμβασιούχων | Πρωτη news sport


Ενα ακόμα επεισόδιο προστίθεται στο σίριαλ που παίζουν στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων τα
κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ

Το γαϊτανάκι κοροϊδίας σε βάρος των συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους συνεχίζει η κυβέρνηση, μαζί με την ΚΕΔΕ, κρατικούς μηχανισμούς και τα άλλα αστικά κόμματα.
Τελευταίο επεισόδιο είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι τροπολογίες στους νόμους 4429/2016 και 4456/2017, που ορίζουν την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων μέχρι το τέλος του 2017 και διευθετούν το ζήτημα της καταβολής των μισθών τους. Η απόφαση μάλιστα ανοίγει και ζήτημα επιστροφής των μισθών που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση, θέλοντας να «θολώσει τα νερά», αναδεικνύει σαν κύριο ζήτημα τη ...διαρροή της απόφασης του δικαστηρίου και ρίχνει τις ευθύνες για την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η τεράστια υποκρισία της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αναδεικνύεται από το παρακάτω πολύ σύντομο ιστορικό του τρόπου με τον οποίο τα αστικά κόμματα εμπαίζουν τους συμβασιούχους, προκειμένου να τους κρατούν σε ομηρία, αλλά κυρίως για να τους χρησιμοποιήσουν στην επέκταση των προσωρινών μορφών απασχόλησης και το χτύπημα των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Το 2001, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ο τότε ΣΥΝ ψηφίζουν άρθρο του Συντάγματος που αφορά σε εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δημόσιο και απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Από τότε και για πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν προσλήψεις συμβασιούχων κατά χιλιάδες, «πουλώντας» την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μονιμοποιηθούν.

Παράλληλα, ο τότε ΣΥΝ πρωτοστατούσε με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην καλλιέργεια αυταπατών ότι σχετική οδηγία της ΕΕ προβλέπει την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, εγκλωβίζοντας χιλιάδες συμβασιούχους σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες. Η σημερινή κυβέρνηση, για να ελιχθεί απέναντι στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ψήφισε κάτω από την αγωνιστική τους πίεση τις αναφερόμενες δύο τροπολογίες.
 
Top